• Jariah Wakaf Johor

    Jom Wakaf | Serendah RM1 Saham Wakaf Johor Saham Akhirat Anda

  • Peranan Bahagian Wakaf

    BAHAGIAN WAKAF | MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI JOHOR

Projek Wakaf

Dana Wakaf Pendidikan Universiti Teknologi Malaysia (DWTP-UTM)TUJUAN :

 

Dana Wakaf Tunai Pendidikan Universiti Teknologi Malaysia (DWTP-UTM) ialah program penjanaan dan berlandaskan konsep wakaf melalui sumbangan dana berbentuk wang tunai dan harta.

Mengikut Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara, Kementerian Pengajian Tinggi telah menyasarkan Universiti Awam (UA) untuk menjana pendapatan sendiri bagi menampung keperluan kewangan universiti. UTM sebagai sebuah Universiti Awam sedang melaksanakan berbagai strategi untuk meningkatkan pendapatan sendiri dari pelbagai sumber alternatif agar dapat mengurangkan kebergantungan kepada dana kerajaan.

Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ telah melantikan UTM sebagai Nazir Khas DWTP-UTM pada 26 Julai 2016 melalui suratnyaBil. (13) dlm. MAINJ (WKF) 6/19-(3).

 

Objektif penubuhan DWTP-UTM adalah bagi menyediakan bantuan kewangan kepada pelajar yang layak sebagai alternative kepada skim-skim bantuan kewangan yang sedia ada. Selain itu, DWTP-UTM menyediakan dana kepada warga UTM bertujuan penyelidikan, konsultansi, pembangunan makmal, penyediaantesis, dan lain-lain.

 

HASIL :

Hasil daripada dana wakaf ini akan diagihkan melalui biasiswa, bantuan kewangan dan kemudahan pengajaran, pembelajaran dan penyelidikan.

 

 
Selamat Datang Ke Laman Web e-Wakaf Majlis Agama Islam Johor
Malay Arabic English

Log Masuk
Waktu Solat

Jumlah Pelawat

Hari Ini93
Mingguan304
Bulanan2510
Keseluruhan866582

Facebook Kami

Atas dasar keselamatan, anda perlu aktifkan(log in) facebook anda terlebih dahulu untuk melihat wall post facebook kami. Terima Kasih.